DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
Marinovaný králík na smetaně s knedlíkem
Budete potřebovat:
Králičí zadek
10 dkg slaniny
zelená petrželka
sůl
3 lžíce octa
6–8 lžic vína
4 dkg cibule
nové koření, pepř, jalovec, bobkový list, tymián
7 dkg másla
smetana
mouka
Postup:
Očištěný králičí zadek zbavíme tuku a blanek a pak ho protáhneme hojně slaninou obalenou v drobně sekané zelené petrželce. Lehce osolíme, dáme do pekáče a polijeme smetanovou marinádou: do hrnečku dáme 3 lžíce octa, 6–8 lžic červeného stolního vína, 4 dkg jemně sekané cibule, 4 celé pepře, 3 nová koření, 2 jalovce, půlku bobkového listu, špetku tymiánu a dobře promíchané necháme na okraji plotny asi 20 minut
stát, pouze zahřívat – vařit se to nesmí. Poněkud prochladlou marinádou polijeme králíka v pekáči a necháme v zimě v chladu asi 3 dny odležet. Každý druhý den králíka v marinádě obrátíme, aby se stejnoměrně proležel. V létě stačí, naložíme-li králíka den před úpravou a necháme ho přes noc v chladném sklepě doležet. Před pečením vyjmeme králíka z marinády; marinádu dáme s kořením i zeleninou
do hrnečku. Na pekáči rozpálíme 4 dkg másla, 4 dkg na tenčí nudličky nakrájené slaniny, položíme na to králíka a za občasného polévání marinádou upečeme do měkka, nakonec přidáme více tepla, aby v troubě
zrůžověl, přičemž ho potíráme vařícím máslem. Upečeného králíka nakrájíme na díly, dáme na horkou podávací mísu, obložíme tence nakrájeným a vařícím máslem přelitým knedlíkem. Omáčku na pekáči zahustíme koflíčkem kyselé smetany, ve které jsme rozmíchaly lžičku mouky, a necháme přejít několik varů. Pak ji procedíme na králíka na míse a zbytek podáme v hodně zahřátém omáčníku zvlášť.
 
 
Králík s kapari
Budete potřebovat:
králičí předek
3 dkg másla
3 dkg cibule
1 kelímku kyselé smetany
2 dkg mouky
3 dkg kaparů
Postup:
V kastrolku necháme zarůžovět na lžíci másla lžíci jemně krájené cibulky, na to pak vložíme spařeného, nakrájeného, nasoleného králíka a necháme za občasného míchání a polévání vodou
(polévkou) do měkka udusit. Pak maso vyndáme. V kelímku kyselé smetany rozmícháme lžíci mouky, omáčku tím zahustíme, procedíme, přidáme plnou lžíci rozsekaných kaparů a necháme přejít varem.
Králík na paprice
Budete potřebovat:
králičí předek
sůl
3 dkg cibule
5 dkg slaniny
paprika
1 koflík kyselé smetany
2 dkg mouky
Postup:
Lžíci cibule, 2 lžíce na kostičky nakrájené slaniny se špetkou papriky dáme do žluta osmažit. Na to vložíme spařené, rozkrájené králičí maso, osolíme a pod poklicí za občasného polévání polévkou je asi hodinku
dusíme. Když je měkké, zalijeme je koflíčkem kyselé smetany, do níž jsme rozmíchaly lžíci mouky. Omáčku necháme povařit, zahustiti, maso vyndáme a omáčku na ně procedíme.
 
 
 
Králík s hořčicí (po francouzsku)
Budete potřebovat:
králičí zadek
3 lžíce hořčice
5 dkg slaniny
sůl
10–12 dkg másla
Postup:
Hodí se k tomu pouze zadek z mladého králíka. Zbavíme ho blanek, tuku, protáhneme lehce slaninou omočenou v hořčici, osolíme, dáme do pekáče, podlijeme ho máslem, potřeme asi dvěma lžícemi hořčice a za dalšího podlévání máslem, později pak asi 4 lžícemi vařící osolené vody
, upečeme za hodinu do růžova, do měkka. Upečeného králíka nakrájíme na díly, složíme je na zahřátou podávací mísu, obložíme vařenými, loupanými novými brambory, přelijeme šťávou zbylou v pekáči (proceděnou) a ihned podáváme na stůl.